Україна не може розірвати контракт про транзит російського газу – експерт

Share

Україна не може розірвати контракт про транзит російського газу через свою територію, оскільки це суперечитиме міжнародним зобов'язанням, але при цьому через рік компанія "Нафтогаз" припинить цей транзит до Європи. 

Про це в ефірі Українського радіо повідомив директор спеціальних проєктів у Науково-технічному центрі "Псіхея" Геннадій Рябцев. 

"Проблема в тому, що діють контракти, підписані задовго до 2022 року, і їх приватні європейські компанії змушені виконувати. І щоб виконувати ці контракти, потрібне забезпечення постачання, зокрема, і через Україну. Тому українська сторона не може, наприклад, розірвати цей контракт сьогодні, чи завтра, чи впродовж наступного року, оскільки це суперечитиме міжнародним зобов'язанням України. Тож ми маємо парадоксальну ситуацію, коли в нас війна, а ми транзитуємо газ РФ через свою територію", – зазначив Рябцев.

Він зауважив, що контракти діятимуть до 31 грудня 2024 року. Європейці не можуть відмовитись від цього газу, оскільки в такому випадку вони будуть змушені заплатити РФ за повний обсяг неспожитого газу відповідно до контрактів.

За словами експерта, ці умови були достаньо давно прописані в довгострокових та середньострокових контрактах – тоді, коли європейські політики ще не вбачали загрози у РФ. 

Якщо зважити темпи, за якими відбувається відмова від російських енергоносіїв, Рябцев вважає, що у 2025-му році можна буде побачити повну відмову, тому що підписання нових контрактів з російськими компаніями не очікується і не вітається, а виконання чинних завершується у  цей строк.  

Рябцев також прогнозує  скорочення обсягів видобутку газу у РФ уже за підсумками цього року і посилення цієї тенденції щонайменше у наступні два. Він зауважує, що Росія ще може якимось чином переорієнтувати потоки вугілля та нафти на Схід, то з природним газом усе набагато гірше. 

Як повідомлялося раніше, голова правління НАК "Нафтогаз" Олексій Чернишов заявив, що Україна не продовжуватиме транзит російського газу в Європу після закінчення терміну дії контракту у 2024 році. Водночас в Єврокомісії вважають передчасним коментувати ситуацію із завершенням терміну угоди на транзит російського газу територією України наприкінці 2024 року.