Європа попри санкції все ще імпортує критично важливу сировину із РФ

Share

Незважаючи на низку санкцій, які зараз діють проти РФ, торгівля критично важливою сировиною залишається без обмежень, а закупівлі з боку ЄС продовжуються. Європейські компанії продовжують вкладати мільярди в гірничодобувні компанії, пов’язані з Кремлем.

Про це повідомляє розслідувальний проєкт Investigate Europe з посиланням на дані Євростату та Європейського об'єднаного дослідницького центру, пише "Економічна правда". 

"З моменту вторгнення Росії в Україну країни ЄС прийняли 11 пакетів санкцій проти РФ, спрямованих на сировину, включаючи нафту, вугілля, сталь і ліс", – нагадують аналітики. 

Проте корисні копалини, які ЄС вважає критично важливою сировиною – загалом 34 – все ще вільно надходять із РФ до Європи у величезних кількостях, забезпечуючи критично важливими коштами російські держпідприємства і бізнес, що належать олігархам.

В Investigate Europe з'ясували, що у той час як деякі західні союзники націлилися на російський гірничодобувний сектор – Велика Британія нещодавно заборонила ввезення російської міді, алюмінію і нікелю – ЄС продовжив свій імпорт. Так, Airbus та інші європейські компанії все ще купують титан, нікель та інші товари у фірм, близьких до Кремля більше ніж через рік після вторгнення.

У період з березня 2022 року по липень цього року Європа імпортувала з Росії критично важливу сировину на 13,7 мільярда євро, свідчать дані Євростату та Спільного дослідницького центру ЄС. 

Також з січня по липень 2023 року надійшло понад 3,7 млрд євро, у тому числі 1,2 млрд євро нікелю. За оцінками European Policy Center, до 90 відсотків деяких типів нікелю, що використовуються в Європі, надходить від російських постачальників.

ЄС відчайдушно потребує найважливішої сировини, щоб досягти своєї мети – кліматичної нейтральності до 2050 року. Ці товари мають вирішальне значення для електроніки, сонячних панелей та електромобілів, а також для традиційних галузей промисловості, таких як аерокосмічна та оборонна. Проте вони надто часто дефіцитні, нерівномірно доступні по всьому світу та користуються високим попитом.