Україна потребує німецького обладнання для відновлення економіки – Свириденко

Share

Україна розраховує на збільшення інвестицій з боку німецького бізнесу та на те, що сучасне обладнання від німецьких виробників допоможе відновити українську інфраструктуру, а також модернізувати економіку після війни. 

Про це заявила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко під час виступу на шостому Німецько-Українському бізнес-форумі.

«Українська економіка поступово переходить до свого відновлення. Я сподіваюсь, що зростання ВВП цього року перевищить 4%, а наступного року ми очікуємо ріст економіки на 5%. Зараз в нас достатньо стабільна макроекономічна ситуація, яка є важливою умовою для подальшого економічного зростання і залучення інвестицій навіть під час війни", – зазначила вона.  

За її словами, для забезпечення швидших темпів росту української економіки необхідні довгострокові інвестиції. Для німецького бізнесу дуже важливо зрозуміти, що сьогодні Україна – це не лише країна, яка потребує фінансової допомоги, а й економіка, яка має гарні перспективи для інвесторів.

"Вже 30 німецьких компаній висловили готовність інвестувати в Україну. Я вважаю, що саме німецьке обладнання може відіграти особливу роль під час відновлення нашої країни», – наголосила перший віцепрем’єр-міністр.

Вона підкреслила, що невдовзі Україні знадобиться значна кількість металообробних верстатів та обладнання для виробництва будівельних матеріалів, також устаткування для відновлення зруйнованих підприємств та переробки сировини.

Також зараз Україну цікавить налагодження виробництва продукції для заміщення імпорту з РФ та Білорусі. Мова йде про скло, папір, металургійну та хімічну продукцію, продукцію машинобудування тощо.

Додається, що український уряд працює над варіантами розробки спільних заходів стимулювання, які б зробили німецьке обладнання привабливим і доступним для українських промисловців. 

Під час зустрічі також йшлося про розвиток енергетичної галузі України.

Свириденко зазначила, що зараз у фокусі роботи уряду України – ремонт і відновлення генерації мереж, створення запасів енергообладнання, запчастин та палива, посилення захисту енергетичних об’єктів від обстрілів, а також розмінування об'єктів критичної енергетичної інфраструктури.

Як повідомлялося раніше, німецький оборонний концерн Rheinmetall та «Українська оборонна промисловість» утворили спільне підприємство, на якому буде здійснюватися обслуговування та ремонт техніки, поставленої партнерами Україні. Також на цьому підприємстві буде проходити локалізація виробництва провідних зразків техніки Rheinmetall AG.