Екологічні збитки внаслідок вторгнення РФ вже оцінюються у понад 50 млрд євро – Свириденко

Share

Орієнтовна шкода довкіллю внаслідок широкомасштабного вторгнення РФ в Україну вже оцінюється  у 55,6 млрд євро – і це без урахування шкоди в результаті теракту на Каховській ГЕС

Про це під час виступу на конференції «United for Justice. United for Nature», повідомила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко, передає пресслужба Мінекономіки.

За словами Свириденко, за попередніми даними уряду загалом з початку широкомасштабного вторгнення задокументовано понад 2,5 тисячі фактів шкоди довкіллю, вчинених Росією, у тому числі розслідується 14 випадків екоциду. 

При цьому, орієнтовна шкода довкіллю зростає щодня приблизно на 102 мільйони євро. У свою чергу збитки від підриву Каховської ГЕС, за попередніми підрахунками ООН, Мінекономіки та Київської школи економіки, становлять майже 14 млрд дол.

"Розмінування території України є нульовим етапом відновлення. На сьогодні потенційно забрудненими є понад 170 тисяч квадратних кілометрів території України. Понад 6 мільйонів громадян перебувають  в зоні ризику через міни та снаряди, що не вибухнули. Жертвами мін вже стали біля 800 українців, з яких понад 250 – загинули. Від мін зазнає шкоди й природа – страждає біорізноманіття, ґрунти та води, що забруднюються внаслідок підривів", – зазначила перший віцепрем’єр-міністр.

За словами Юлії Свириденко, щоб швидше зробити українську землю безпечною та зменшити майбутні екологічні збитки, Мінекономіки працює за такими напрямками:

– залучення найсучасніших технологій в сфері розмінування;
– сприяння створенню та розвитку вітчизняного виробництва техніки та обладнання для розмінування, локалізації в Україні виробництва іноземних компаній;
– створення конкурентного ринку послуг з розмінування з можливістю проведення конкурсних торгів через Prozorro;
– залучення фахівців для підготовки саперів та іншого персоналу. 

Також Свириденко зазначила, що наразі спільно з міжнародними партнерами триває робота над проєктом Національної стратегії протимінної діяльності, який до кінця листопада  буде представлений на громадське обговорення, а до кінця року – поданий на затвердження.