Україні стає все важче отримати фінансову допомогу від партнерів – Марченко

Share

Україні стає все важче отримати фінансову допомогу від партнерів, оскільки увага офіційних осіб у ключових країнах-донорах зосереджується на майбутніх виборах і зростає геополітична напруженість

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю Reuters. 

"Я бачу велику втому, я бачу багато слабкості серед наших партнерів, вони хотіли б забути про війну, але війна все ще триває, широкомасштабна", – сказав Марченко в кулуарах Міжнародного валютного фонду (МВФ) та засідання Світового банку в Марракеші.

За його словами, Україна зараз докладає «вдвічі більше зусиль, щоб переконати партнерів надати підтримку, порівняно з останніми щорічними зустрічами» у квітні.

Марченко додав, що "геополітичні зміни та внутрішній політичний контекст у різних країнах" зменшують бажання урядів підтримувати Україну, згадавши про вибори, заплановані в США та Європейському Союзі наступного року.

Україна виділила додаткові податкові надходження та кошти, які будуть залучені від внутрішнього боргу, але вона залежатиме від зовнішньої допомоги для більшої частини витрат наступного року.

"Ми вже маємо певні зобов'язання, як-от 5,4 мільярда доларів за програмою МВФ, і ми очікуємо зобов'язань від Японії та Великої Британії, і, звичайно, ми покладаємося на наших ключових партнерів і союзників США та Європейський Союз", – зазначив Марченко.

За його словами, ЄС працює над пакетом допомоги Україні на 50 мільярдів євро (52,6 мільярда доларів) на 2024-2027 роки. І при цьому додав, що Україна просить 18 мільярдів євро з них у 2024 році, що відповідає пакету, отриманому цьогоріч.

Глава Мінфіну також зауважив, що "економіка України має зрости на 5% у 2024 році, і достатні запаси газу на зиму повинні захистити економіку від потенційного зростання цін".

Як повідомлялося раніше, з початку широкомасштабної війни Україна отримала від країн G7 майже 33 млрд дол, що є більш ніж половина всього зовнішнього фінансування за цей період.