Україна призупинила свою скаргу проти Польщі, Угорщини та Словаччини у СОТ

Share

Україна призупинила свою скаргу проти Польщі, Угорщини та Словаччини у СОТ, – повідомив заступник міністра економіки Тарас Качка.

За його словами, проблему ввезення української сільгосппродукції буде усунуто найближчими тижнями та місяцями.

"Це взагалі питання функціонування торгівлі між Україною та ЄС. Ми бачимо, що ця проблема (ввезення української сільськогосподарської продукції – ред.) буде усунута в найближчі тижні та місяці. Буде багато новин про те, як змінюється режим ліцензування тощо. Це буде дуже активна робота. Тому, поки ми шукаємо практичне рішення, наші спори в СОТ на сьогодні на паузі", – пояснив торговий представник України журналістам у четвер у Брюсселі.

Качка особливо наголосив, що зараз Україна проводить консультації, але не спір як такий. "Ми не у спорі – ми не оформляли робочий орган для ведення спору, ми на стадії консультацій. Ми направили (до СОТ) цю справу, і для консультацій є 60 днів", – деталізував він.

У зв'язку з цим торговий представник констатував, що для української сторони важливо знайти "конструктивне рішення в рамках усього ЄС". "Незважаючи на те, що скарги, які ми направили, вони проти конкретних держав-членів, включно з Польщею, це – системне питання наших відносин з ЄС. Наша мета – наголосити, що ЄС та Україна мають однаковий підхід до торговельних угод. Тому ми бачимо, як розв'язати цю проблему в комплексі так, щоб показати єдність між нами та Польщею, між нами і ЄС, і між Польщею і ЄС", – наголосив Качка.

За його словами, Київ уже врегулював митне оформлення товарів, які йдуть транзитом через п'ять сусідніх країн. "Ми бачимо, що жодна країна цей транзит не забороняє. Це велике спільне досягнення. У нас залишився єдиний чутливий пункт – це питання того, коли можуть бути відкриті ринки сусідніх країн для українських товарів. Це – мінімальна проблема, тому що ми туди не продаємо багато зернової продукції. Але це взагалі питання функціонування торгівлі між Україною та ЄС", – розповів торговий представник. 

2 травня Європейська комісія тимчасово обмежила продаж пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику українського походження у Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині. Вони були чинними до 15 вересня, коли ЄК відмовилась продовжувати дію обмежень. 

Після цього Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку заборонили імпорт сільськогосподарської продукції з України. Київ у відповідь подав скаргу до СОТ проти цих трьох країн