У Польщі заявили, що не скасовуватимуть ембарго на українські товари

Share

Польща не має наміру скасовувати ембарго на українські агротовари, навіть якщо Україна відкличе свою скаргу із Світової організації торгівлі

Про це заявив речник уряду Польщі Пьотр Мюллер, реагуючи на заяву заступника міністра економіки України Тараса Качки про те, що Україна відкличе скаргу із СОТ, якщо Польща, Словаччина й Угорщина гарантуватимуть незастосування односторонніх кроків із обмеження імпорту української агропродукції на ринки цих країн, передає «Укрінформ».

«Ембарго зберігатиметься до тих пір, поки ми не дійдемо висновку, що українське збіжжя не вплине негативно на наш аграрний ринок, що навряд чи станеться найближчим часом», – заявив Мюллер.

Він зазначив, що Польща готова вести перемовини з Україною, але «на даний момент ситуація така, що ембарго зберігається».

Водночас він підкреслив, що відкликання Україною скарги із СОТ «було б хорошим жестом, який показав би, що Україна хоче партнерських переговорів, а не розмов у процедурному порядку».

На запитання, чи Польща не прийме пропозицію української сторони, Мюллер повідомив, що для Варшави вона є «неприйнятною».

«Насправді Україна хоче, щоб ці товари ввозилися на підставі ліцензій, але без визначення зрозумілих лімітів. Це знову могло б дестабілізувати наш ринок», – констатував речник уряду Польщі.

Нагадаємо, що 15 вересня Європейська Комісія відмовилася продовжувати дію тимчасової заборони на імпорт українських пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку до п’яти сусідніх з Україною країн ЄС. Водночас Україна погодилася запровадити певні правові заходи (наприклад, систему ліцензування експорту) протягом 30 днів, щоб уникнути різких стрибків експорту зерна до цих країн.

Однак Словаччина продовжила попередню заборону ЄС на імпорт чотирьох видів зерна, Польща запровадила додаткові заборони на українське борошно та корми, а Угорщина заборонила ще 25 продуктів, про які раніше не йшлося, включно з м’ясом.

У відповідь Україна подала вимоги про проведення консультацій із Словаччиною, Польщею та Угорщиною, відповідно до правил та процедур вирішення спорів в рамках Угоди про заснування Світової організації торгівлі.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom