ЄК не продовжила заборону на імпорт української агропродукції, – Шмигаль

Share

Європейська Комісія не продовжила заборону на імпорт ключової української агропродукції в Польщу, Угорщину, Румунію, Словаччину та Болгарію

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«В умовах блокування українських чорноморських портів це сильно допоможе нашому експорту та економіці. Крім того, це рішення сприятиме глобальній продовольчій безпеці»,- написав він.

Шмигаль закликав «окремі держави-члени ЄС утриматися від неправомірних односторонніх обмежень щодо української агропродукції».

«Адже такі обмеження можуть стати предметом арбітражу в рамках СОТ», – наголосив прем'єр.

Він додав, що Україна готова до подальшого діалогу з «сусідами та Європейською Комісією з усіх питань торгівлі та логістики».

«Впевнений, що ми зможемо знайти спільне бачення та взаємовигідні підходи», – наголосив Шмигаль.

Комісія своєю чергою зазначила, що чинні заходи закінчуються сьогодні.

«Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи (включно з, наприклад, системою експортного ліцензування) протягом 30 днів, щоб уникнути стрибків зерна. До цього часу Україна має вжити з 16 вересня 2023 року ефективних заходів з контролю за експортом чотирьох груп товарів, щоб запобігти будь-яким ринковим викривленням у сусідніх державах-членах. Україна подасть План дій на платформу не пізніше закриття робочого дня в понеділок, 18 вересня 2023 року», – йдеться в повідомленні, передає «Інтерфакс-Україна».

Крім того, наголошується, що Європейська Комісія та Україна слідкуватимуть за ситуацією за допомогою Координаційної платформи, яка функціонує на сьогодні, щоб «мати можливість реагувати на будь-які непередбачувані ситуації». «Європейська Комісія утримуватиметься від запровадження будь-яких обмежень доти, доки діятимуть і повністю працюватимуть ефективні заходи з боку України», – наголошують у ЄК.

Передуючи цьому рішенню, у повідомленні йдеться, що Європейська Комісія проаналізувала дані, пов'язані з впливом експорту чотирьох категорій сільськогосподарської продукції на ринок ЄС.

«Вона дійшла висновку, що завдяки роботі Координаційної платформи та тимчасовим заходам, запровадженим 2 травня 2023 року, ринкові викривлення в п'яти державах-членах, що межують з Україною, зникли. Конструктивний настрій усіх учасників платформи допоміг розв'язати конкретні проблеми та забезпечив потік і навіть зростання експорту до третіх країн за межами ЄС», – констатували в ЄК.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom