На заміну зерновій угоді має прийти повне розблокування портів – експерт

Share

Україна має добиватися заміни зернової угоди на повноцінне розблокування морських портів, переконаний президент Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Володимир Щелкунов. Таку думку він висловив в ефірі «Уніан».

Забезпечити безперешкодне судноплавство в такому випадку можна за рахунок конвоювання торгівельних суден силами ООН або тих країн, які зацікавлені в розблокуванні Чорного моря. Важливою складовою також є страхування суден, які працюватимуть в цьому регіоні, додав він.

«Коли існують домовленості про повне розблокування, коли зацікавлені країни відповідають за супроводження суден, є страхування, вводяться додаткові санкції на порти Росії, то після вирішення цих питань не може бути конфлікту, оскільки він стане міжнародною проблемою Росії», – зазначив експерт.

Повернення до довоєнного формату роботи у Чорному морі абсолютно реальне, вважає керівник Центру політичного аналізу Володимир Головко. Він також звернув увагу на необхідності структурувати нову угоду, визначивши, які конкретно країни будуть відповідати за забезпечення конвоїв бойовими кораблями, нададуть бойову авіацію, допоможуть зі страхуванням.

«Більше того, треба підключити країни глобального півдня, бо, власне, Китай був бенефіціаром зернової угоди. Власне кажучи, і Індія теж», – сказав Головко, нагадавши, що питання продовольчої безпеки є одним із важливих пунктів української формули миру, консультації з приводу якої відбулись у Саудівській Аравії.

Разом з тим Україна має піднімати питання не тільки про зерно, оскільки спроможність місцевого бізнесу експортувати товари в різні країни світу морем дозволить отримувати додаткові надходження до бюджету і надалі використовувати їх для фінансуавння сектору безпеки і оборони.

«Без відновлення нормальної роботи портів у нас будуть проблеми з фінансуванням спротиву російській агресії, бо є дані, що ті податки, які збираються в Україні, і ті витрати, які є на оборону, є дефіцит. Поки що за рахунок місцевих бюджетів перекидаються кошти, але це не може тривати безкінечно, нам треба, щоб бізнес працював», – наголосив експерт.

 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom