EUROFEER погіршила прогноз падіння попиту на сталь в ЕС

Share

Європейська сталеливарна асоціація EUROFER погіршила прогноз падіння попиту на сталь в ЄС у 2023 році до 3% з раніше очікуваного 1%

Про це повідомляє «ГМК-Центр» із посиланням на дані асоціації.

«Тривалий вплив кількох негативних факторів, які серйозно вплинули на видиме споживання сталі у 2022 році – високі ціни на енергоресурси, збільшення виробничих витрат та війна в Україні – продовжує підживлювати невизначеність та тиснути на перспективи ринку сталі у 2023 році, що призводить до очікувань ще глибшого, ніж очікувалося, спаду попиту. Це стане четвертим негативним показником за останні 5 років», – йдеться у повідомленні.

При цьому, у 2024 році, згідно з новими очікуваннями EUROFEER, попит на сталь в Євросоюзі відновиться на 6,2%. Раніше прогнозувалось зростання попиту у 2024 році на рівні 1,3%. Швидший підйом обґрунтований кращими очікуваннями промисловості. Попри незмінно слабкий попит, імпорт все ще зберігає історично високу частку ринку – 22%.

«Європейська сталеливарна промисловість вже тривалий час стикається з численними викликами, від пандемії до енергетичної кризи та інших постійних руйнівних факторів. Водночас ЄС перебуває на критичному етапі досягнення своїх цілей щодо декарбонізації, циркулярної економіки та стратегічної автономії, для яких сталь є ключовим фактором», – сказав гендиректор EUROFER Аксель Еггерт.

Протягом першого кварталу видиме споживання сталі в ЄС скоротилося на 11,7% р./р. – до 34,5 млн т. Хоча темпи падіння порівняно з четвертим кварталом 2022-го скоротилися (-19,3%), показник все ще на низькому рівні у порівнянні з 2021-2022 рр. Покращення видимого попиту на сталь очікується не раніше третього кварталу поточного року.

Внутрішні поставки за січень-березень поточного року скоротились на 6,2% р./р., вчетверте поспіль у квартальному виразі. Відповідно до погіршення загального попиту імпорт також зазнав падіння –  на 28% р./р. Однак ринкова частина імпорту залишається історично високою.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom