У Мінфіні розповіли, що необхідно для повернення українців додому

Share

Залучення приватних інвестицій відіграватиме ключову роль у поверненні українців додому та відновленні України

Про це йшлося на зустрічі міністра фінансів України Сергія Марченка та віце-президента Міжнародної фінансової корпорації (IFC) у країнах Європи, Латинської Америки та Карибського басейну Альфонсо Гарсія Мора, передає прес-служба українського відомства.

Сторони обговорили потреби на відновлення, підготовку та реалізацію спільних проектів, включаючи програми підтримки малого та середнього бізнесу в Україні.

«Приватний сектор відіграє важливу роль у відновленні економічного зростання. Створення робочих місць, сприятливих безпекових та соціальних умов є необхідними чинниками для повернення українців додому. Все це сприятиме відновленню країни та подальшому економічному зростанню», – зазначив Марченко.

Міністр фінансів наголосив, що згідно верифікованим даним звіту «Друга швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України» (Second Ukraine Rapid Damage and Needs Assessment – RDNA2), потреба у фінансуванні підтримки бізнесу на поточний рік оцінюється в $2,8 млрд. Нині з держбюджету вже мобілізовано $512 млн. Однак, незабезпечена частина потреб становить близько $2,3 млрд.

Марченко також додав, що в умовах воєнного стану Україна не має достатньо ресурсів для фінансування зазначених потреб у допомозі приватному сектору, без узгодженої підтримки з боку країн-донорів та міжнародних фінансових організацій.

«Я вдячний Міжнародній фінансовій корпорації за наміри надати $1 млрд на підтримку малого та середнього бізнесу у 2023 році. Наша співпраця з IFC сприятиме більш швидкій мобілізації приватних інвесторів, оскільки уряд України вже реалізує плани з відновлення країни», – зазначив міністр фінансів.

Марченко також зазначив, що уряд розраховує на сприяння IFC у залученні приватних інвестицій для відновлення української інфраструктури, зокрема, через проекти державно-приватного партнерства в галузях транспорту і логістики, соціальної інфраструктури та енергетики.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom