Судноплавство у Північно-східній частині Чорного моря та Керч-Єнікальською протокою заборонене як небезпечне – МОУ

Share

Міністерство оборони України попередило, що з 00:00 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів Російської Федерації та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

У відомстві також зазначили, що від 5 ранку 20 липня як небезпечне було заборонене судноплавство у районах Північно-східної частини Чорного моря та Керч-Єнікальською протокою України. Відповідна навігаційна інформація для мореплавців вже оприлюднена.

«Відкрито погрожуючи цивільним суднам, які перевозять продукти харчування з українських портів, здійснюючи ракетні обстріли та атаки дронами на цивільну інфраструктуру у мирних містах, навмисно створюючи військову загрозу на торговельних маршрутах, кремль перетворив Чорне море на зону небезпеки, в першу чергу, для російських суден та суден, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів рф та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій росією території України. Відповідальність за усі ризики повністю лягає на російське керівництво. Доля крейсеру «москва» доводить, що Сили оборони України мають необхідні засоби для відсічі російської агресії на морі», – зазначили в Міноборони.

17 липня Росія вийшла із «Чорноморської зернової ініціативи», яка забезпечувала морський експорт українського зерна, та почала обстрілювати портову інфраструктуру, зокрема в Одесі та Миколаєві.

Україна натомість докладає зусиль для забезпечення функціонування зернового коридору та відновлення судноплавства у Чорному морі без Росії. Відповідний лист президент Володимир Зеленський направив Туреччині та ООН як учасникам угоди. Також розглядаються різні можливості забезпечення безпеки: ведуться консультації щодо конвоювання військовими кораблями цивільних суден та посилення української протиракетної оборони.

Відмова Росії від участі в зерновій угоді була помилкою Кремля, тож тепер Україна та її партнери мають продемонструвати характер та добитися повноцінного відновлення судноплавства у Чорному морі, вважають експерти.