Угорщина погрожує в односторонньому порядку продовжити заборону на імпорт зерна з України

Share

Угорщина хоче, щоб заборона Європейського Союзу на внутрішній продаж українського зерна була продовжена в п’яти країнах-членах ЄС, що межують з Україною, після 15 вересня

Про це заявив керівник апарату прем'єр-міністра Віктора Орбана Гергей Гуйяш, передає «Європейська правда».

«Угорщина попросить ЄС продовжити заборону з 16 вересня», – сказав Гуйяш, додавши, що країна готова знову запровадити національну заборону на імпорт, якщо ЄС не продовжить цей захід.

У травні Європейський Союз дозволив Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині заборонити внутрішній продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни. Термін дії цієї заборони закінчується 15 вересня.

Натомість Польща вже заявила, що не скасує заборону, навіть якщо ЄС не погодиться на її продовження. Готовність Угорщини піти на аналогічний крок посилює позицію Варшави.

Переважна більшість держав-членів ЄС не підтримує продовження після 15 вересня ембарго на імпорт зерна з України, і в разі односторонніх кроків Польщі деякі країни можуть вдатись до контрзаходів.

Водночас Україна тверда у своїх вимогах про те, що ЄС має скасувати односторонні обмеження для українського експорту, і вважає, що Брюссель має домовитися з Польщею.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom