Україна пропонує сусідам компроміс по зерну, але готується частково заборонити імпорт з трьох країн ЄС, – Шмигаль

Share

Україна пропонує Польщі, Угорщині та Словаччині компромісний сценарій щодо експорту зерна, але готується заборонити імпорт певних категорій товарів з цих країн, якщо не досягне згоди із сусідами. 
 
Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Ми вже представили Європейській комісії план дій щодо контролю за експортом 4 груп агротоварів з України», – зазначив він, додавши, що такі заходи допоможуть запобігти будь-яким викривленням ринку в сусідніх державах-членах ЄС. 

Зокрема, планується ухвалити постанову, яка передбачає, що товари, які йдуть в режимі експорту до 5 сусідніх держав, будуть отримувати верифікацію та погодження від українського Міністерства економіки.

«Якщо Польща та Угорщина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи та не скасують односторонні заборони щодо наших товарів, ми ухвалимо рішення про заборону імпорту до України певних категорій товарів із зазначених країн», – підкреслив Шмигаль.

Раніше повідомлялося, що Україна подала формальний запит до Польщі, Угорщини та Словаччини про порушення норм Світової організації торгівлі. Також було розпочате антидискримінаційне розслідування проти недружніх дій цих країн у торговельній сфері на основі статистики 2023 року.