Вільне судноплавство у Чорному морі можливе без Росії за політичної згоди партнерів України та страхових гарантій – ЗМІ

Share

Відновити вільне судноплавство у Чорному морі без участі Росії можливо за низки умов, серед яких політична згода країн-партнерів України та забезпечення страхових гарантій для учасників морської торгівлі. Про це йдеться у статті «Економічної правди», присвяченій ситуації навколо Чорноморської зернової ініціативи.

Журналісти опитали низку експертів і дійшли висновку, що залучення Росії, яка вчергове оголосила про відмову від виконання домовленостей із Туреччиною та ООН щодо вільного експорту зерна з українських морських портів, не є обов’язковим для продовження морського експорту з України.    

Зокрема, голова Української зернової асоціації Микола Горбачов вважає, що морське судноплавство без гарантій Росії може бути реалістичним варіантом, якщо Збройні сили України подбають про безпеку. «Ідеться про ймовірні обстріли Росією суден, міни та ворожі обстріли українських морських портів», – зазначається у тексті.

До гарантування безпеки можуть долучитися й інші країни-партнери України. «Багато чого буде залежати не стільки від ООН, скільки від Туреччини та інших країн, зокрема Болгарії та Румунії, які є членами НАТО і які можуть під різними приводами забезпечити безпеку цього зернового коридору», – вважає очільник практики морського права в юридичній фірмі "АНК" Артем Волков. Він додав, що страхові компанії зважатимуть на це.  

Видання зазначає, що країни також можуть створити альтернативні маршрути руху суден, аби вони йшли максимально близько до берега, «як це було до великої війни, коли РФ почала "навчання" в Чорному та Азовському морях, і забезпечити супровід суден мінними тральщиками».

Важливим фактором є й можливість страхування суден. Українська влада вже передбачила гарантійний фонд на 500 млн дол для судновласників на випадок отримання пошкоджень під час перебування в територіальних водах країни. За підрахунками Волкова, цієї суми має вистачити на покриття вартості 25-30 суден у випадку їх знищення.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom