Україна отримала вже понад $22 млрд через механізм Світового банку, – Марченко

Share

Світовий банк є ключовим партнером України в підтримці макрофінансової стабільності та реалізації швидкого відновлення

На цьому наголосив міністр фінансів України Сергій Марченко на зустрічі з віце-президентом Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Антонеллою Бассані, передає прес-служба Кабінету міністрів.

«Світовий банк одним із перших надав допомогу Україні, коли це було критично необхідно. Від початку повномасштабного вторгнення РФ, Світовий банк мобілізував фінансові ресурси від наших партнерів на суму $34 млрд, з яких вже понад $22 млрд надійшли до держбюджету України. Надане фінансування включає в себе як власні кошти Світового банку, так і кошти донорів, що надходять до держбюджету через трастові фонди банку. Завдяки зазначеному фінансуванню уряд України має змогу і надалі зберігати макрофінансову стабільність та забезпечувати першочергові видатки держбюджету», – зазначив Марченко.

Під час зустрічі сторони обговорили реалізацію спільних проектів в рамках ініціативи Світового банку – Фонду URTF (Ukraine Relief, Recovery, Reconstruction and Reform Trust Fund). Проекти впроваджуватимуться у процесі відновлення України та будуть спрямовані на реконструкцію транспортної інфраструктури – проект «RELINK», електроенергетичного сектору – проект «Re-Power», підтримку системи охорони здоров’я – проект «Heal Ukraine», відновлення зруйнованого житла громадян внаслідок бойових дій – проект «HOPE», а також інші проекти, що перебувають на етапі підготовки та імплементації.

Марченко наголосив, що швидке відновлення – ключовий пріоритет, оскільки сприяє створенню безпечних умов життя для українців, а також економічному відновленню країни. Водночас Міністр фінансів України зазначив, що є певна невідповідність між проектами, у які хочуть інвестувати партнери та потребами, що визначені в пріоритетах згідно звіту «Друга швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України» (Second Ukraine Rapid Damage and Needs Assessment – RDNA2).

Міністр фінансів повідомив представникам Світового банку, що з усіх фінансових зобов'язань партнерів на відновлення України $3,87 млрд відповідають потребам швидкого відновлення, яке оцінюється у $14,1 млрд А на 2023 рік. Саме тому зараз українська сторона та міжнародні донори працюють над  узгодженням переліку нагальних проектів відновлення та наявних для цього ресурсів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom