Бізнес потребує більше можливостей для комунікації з державою та науковими інституціями для розвитку Smart industry в Україні

Share

Український бізнес потребує додаткових можливостей для комунікації з державою та науковими установами. Це полегшить та прискорить впровадження сучасних технологічних рішень в роботу компаній. Таку думку висловив керівник R&D Центру Метінвест Діджитал Максим Баланюк під час конференції «Індустрія 5.0 в Україні».

Хотілося би мати більше можливостей для взаємодії з державою, науковими інституціями. Відверто кажучи ми як R&D Центр маємо більше комунікації з науковими інституціями по цілому світу. Це і Європа, і Північна Америка. І вона [комунікація] значно простіша, та ефективніша. До них значно легше достукатися, ніж до українських установ. Тому хотілося б змін у цьому напрямку, оскільки за наукою і людьми, які її створюють, майбутнє», – сказав Баланюк.

Він поділився досвідом листування зі спеціалістами Boston Dynamics, які відповіли на запит Метінвест Діджитал протягом кількох днів. «Я не уявляю, скільки часу піде, якщо я напишу в [Національну] академію наук», – сказав він, додавши, що західні наукові організації краще відчувають потреби бізнесу, оскільки часто самі функціонують як бізнес-структури. «Ми говоримо однією мовою. Вони розуміють, навіщо нам це потрібно і готують свої пропозиції виходячи з [потреб] бізнесу», – пояснив він.

Баланюк вважає, що покращити ситуацію в Україні можна, створивши кластери, які б об’єднали розробників та замовників технічних рішень. Таке середовище забезпечує доступ кріейторам до конкретних кейсів компаній, а бізнесу – до розробників. Тож усі учасники краще розуміють потреби одне одного.

Натомість зараз дуже малий відсоток стартапів забезпечує ті рішення, які, до прикладу, потрібні металургійній Групі Метінвест. «Відповідно, це стимулює до застосування не найбільш економічно оптимальних технологічних рішень. Або до розробки своїх, що теж дуже часто є економічно недоцільним», – сказав Баланюк.