Пріоритетом державних замовників мають бути товари українського виробництва – нардеп

Share

Державні замовники у задоволенні своїх потреб мають надавати пріоритет товарам українського виробництва. Таку думку висловив заступник керівника Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський за підсумками наради представників Мінекономіки України із замовниками та постачальниками продукції енергетичного машинобудування.

Він звернув увагу, що більшість замовників продукції енергетичного машинобудування в Україні є державними компаніями. Разом з тим вони часто надають перевагу імпортній продукції, працюючи з постачальниками по передоплаті. Якщо ж закуповують українське, то по довгостроковій післяоплаті. Часом замовники не знають про існування українських виробників та «не поспішають оголошувати перспективний план своїх потреб у різній продукції». «Замість довгострокових партнерських угод – раптові тендери з датою поставки “на завтра”», – зауважив нардеп.

За словами Кисилевського, під час наради була досягнута домовленість про кілька кроків:

  • Замовники продукції енергетичного машинобудування мають опублікувати свої плани закупівель на 2 півріччя 2023 року. І представити орієнтовну потребу на 2024 рік.
  • Кожний великий державний замовник має зустрітись з українськими виробниками – потенційними постачальниками такої продукції і обговорити потреби замовника і можливості внутрішніх виробників. Щось подібне зараз проводить УЗ.
  • Розробка механізму заміщення російських та білоруських товарів, необхідних для роботи державних енергокомпаній.

«Минула зима продемонструвала, наскільки важливою для України є спроможність швидко відновлювати окремі елементи критичної інфраструктури. Наша країна має власне енергетичне машинобудування. Його підтримка – питання національної безпеки», – сказав депутат.

Раніше у Міненерго повідомили, що очікують на атаки росіян на енергооб’єкти цієї зими. В цьому контексті актуальними залишаються потреби в енергетичному обладнанні, особливо у високовольтному, а також системах, які зможуть забезпечити децентралізацію генерації, зокрема, у газових турбінах.