Польща почала забирати активи у російських олігархів

Share

Польща запровадила тимчасове управління майном російського олігарха В’ячеслава Кантора у Grupa Azoty, заявив міністр розвитку та технологій Польщі Вальдемар Буда

Він повідомив про «початок нової ери», коли Польща «усуває присутність росіян у економіці», передає «Бізнес.Цензор».  

За словами міністра, надалі польська влада шукатиме партнера, який викупить заморожену частку у розмірі близько 20% акцій Grupa Azoty і виплатить компенсацію.

«Незважаючи на те, що акції Кантора заморожені, тому про реалізацію права голосу на зборах акціонерів і виплату дивідендів не йдеться, ми не хочемо, щоб цей росіянин був якимось чином пов’язаний із польською стратегічною компанією – лідером вітчизняного ринку добрив і однією із ключових груп компаній у галузі добрив і хімічної промисловості в Європі», – додав Буда, пригадавши спробу Кантора взяти під контроль Grupa Azoty у 2012 році.

Grupa Azoty спеціалізується на випуску конструкційних пластиків, азотних та складних добрив. Група є одним із найбільших хімічних холдингів у Європі та великим виробником поліамідів.

Тимчасовий управляючий визначатиме ринкову вартість паперів, займатиметься отриманням дозволів на правочин, переоформленням цінних паперів. Групі «Акрон» В'ячеслава Кантора належить 19,82% акцій Grupa Azoty.

«Крок за кроком ми усуваємо присутність росіян у польській економіці. Чи то шляхом незалежності від російських енергоресурсів, чи то через обмеження російського впливу та капіталу», – додав Буда.

У березні 2022 року В'ячеслав Кантор потрапив під санкції ЄС, Великої Британії, Швейцарії та України. Влітку 2022 року Кантор передав 45,1% акцій «Акрона» трьом топменеджерам, формально переставши бути власником контрольного пакета. У 2021 році йому належало понад 94% акцій російського виробника мінеральних добрив «Акрон».

Статки бізнесмена оцінюються приблизно в $5,3 млрд. Кантор має російське, британське та ізраїльське громадянство, раніше обіймав посаду голови Європейського єврейського конгресу.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom