Італійське декларування експорту металобрухту потрібно запроваджувати в Україні та ЄС – економіст

Share

Декларування експорту брухту чорних металів, що днями запроваджено урядом Італії, є цивілізованою практикою і має використовуватися як в Україні, так і в інших країнах Європейського союзу. Таку думку висловив керівник аналітичного центру CMD-Ukraine (Center for market development economy), доктор економічних наук Ігор Гужва.

«Нещодавно Італія змінила умови для експорту металобрухту, який було включено до списку критичної сировини для національної промисловості. Тепер вивезення брухту підлягає обов'язковому декларуванню: експортер зобов'язаний надавати інформацію про партію брухту завчасно – від 20 до 60 днів до початку відвантаження», – розповів експерт.

За його словами, найчастіше експортний брухт з Італії призначений для споживачів в Індії чи Китаї, які перевіряються щодо відповідності екологічним стандартам, а також щодо конкуренції в нинішніх складних геополітичних умовах. «Загальновідомо, що з Польщі металобрухт відвантажується до Індії чи КНР, тому очевидно, що практика декларування має поширюватись і на інші країни ЄС», – зазначив І.Гужва.

Економіст також звернув увагу, що декларування могло б допомогти Україні упорядкувати експорт брухту на митниці. «Українські митники досить формально ставляться до документів, які б підтверджували походження металобрухту. Декларування дало б їм час здійснювати реальні перевірки партій брухту, знизити корупцію та припиняти необґрунтований вивіз стратегічної сировини з України», – наголосив керівник CMD-Ukraine.

Як повідомлялося раніше, Україна у 1 півріччі 2023 року збільшила експорт порівняно з аналогічним періодом минулого року у 3,2 рази, до 92 тис. т.