Україна має ставити питання про повне відновлення морського експорту – експерт

Share

Чорноморська зернова ініціатива може бути трансформована в угоду, що забезпечить повноцінне відновлення українського морського експорту. Таку думку висловив керівник Центру політичного аналізу Володимир Головко в інтерв’ю РБК-Україна.

Він вважає, що Росія де факто не виконує зернову угоду, про що свідчать низькі показники експорту українського збіжжя, постійні відмови росіян здійснювати перевірки торгових суден та блокування роботи «Південного», одного з трьох портів, передбачених Стамбульськими домовленостями. Відповідно, ймовірно Росія 18 липня припинить свою формальну участь у домовленостях з Туреччиною та ООН.

В такому випадку Україні слід звертатися до Туреччини та ООН як гарантів зернової угоди та наполягати на забезпеченні її функціонування. Головко нагадав, що Росія вже призупиняла участь в угоді. «Тоді завдяки принциповій позиції Туреччини – а її військово-морські сили забезпечують безпеку зернового коридору – експорт українського зерна продовжився. Такий самий алгоритм може бути використаний і надалі», – вважає експерт.

Він також пропонує задіяти інструменти міжнародної дипломатії, щоб трансформувати діючий механізм і зробити його більш ефективним. Мова йде про залучення третіх країн, що демонструють зацікавленість у врегулюванні конфлікту, як от Китай, країни Африки, тощо.

«Україна може запропонувати їм співпрацю в рамках своєї "формули миру" для забезпечення глобальної продовольчої безпеки. До турецької та оонівської складової Чорноморської зернової ініціативи можна додати міжнародну моніторингову групу, яка буде як третя сторона гарантувати, що на вхід і на вихід з України йдуть цивільні судна без військової продукції. В такому разі будь який удар Росії по цим судам буде актом міжнародного піратства та тероризму», – зазначив експерт, додавши, що такі інциденти мають стати приводом для додаткових санкцій, включаючи перекриття Босфору для російських цивільних суден.

Він також вважає, що зернова угода може бути розширена за рахунок додаткових товарних груп та залучення більшої кількості українських портів «Якщо ми розглядаємо ситуацію, в якій Росія відмовляється від угоди з Туреччиною та ООН, то виходить, що в України більше не буде жодних зобов'язань та товарних обмежень на здійснення експорту», – пояснив Головко.

Експерт нагадав, що до повномасштабного вторгнення Україна була не тільки одним з найбільших постачальників сільгосппродукції на міжнародні ринки, але й великим експортером металургійної продукції до країн Азії та Близького Сходу. Завдяки залученню до переговорів таких країн як Китай чи, наприклад, Єгипет, можна ставити питання про відновлення постачань сталі та металургійної сировини.

«Тобто наразі стоїть питання, як структурувати нову угоду. Вона не має носити виключно сільськогосподарський характер. Це має бути повноцінне відновлення українського експорту», – резюмував Володимир Головко.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom