Український виробник гідравліки перенесе частину потужностей за кордон

Share

Найбільший вітчизняний виробник гідравліки для сільгосптехніки, будівельно-дорожніх та комунальних машин група «Гідросила» збудує завод у польському Вроцлаві. Про такі плани повідомив власник і голова наглядової ради групи Павло Штутман, зазначає об'єднання «Украгромаш». Компанія має торгівельне представництво Hydrosila EU у Вроцлаві з 2017 року.

За даними Штутмана, для будівництва заводу в Польщі вже придбали ділянку площею 1,6 га та практично готову виробничу будівлю. Підприємство вироблятиме гідроциліндри та шестеренні гідронасоси – компоненти, найширше задіяні в гідросистемах більшості видів мобільних машин.

Він додав, що до недавнього часу компанія не планувала будувати завод у Європі. «Економіка, яка існувала в Україні, нас влаштовувала, в нас навіть були певні переваги щодо витрат порівняно з Євросоюзом. Але сьогодні на наших заводах в Україні – надлишок виробничих потужностей. "Гідросила" – трохи менше, "Гідросила АПМ" – трохи більше, але в середньому надлишок становить близько 70%. Тобто діючі виробництва завантажені на третину», – розповів Штутман.

Через зупинку низки українських металургійних підприємств компанія була вимушена купувати основні матеріали та комплектуючі за кордоном. «Виготовлену з них продукцію ми потім знову веземо за кордон, така схема сама собою формує додаткові витрати. Крім того, вже більше року нам не відшкодовують ПДВ. Не треба бути нобелівським лауреатом, щоб розуміти, що якщо підприємству, 80% продукції якого йде на експорт, не відшкодовувати ПДВ, рано чи пізно воно просто припинить своє існування» – наголосив Штутман.

Він також зазначив, що значна частина персоналу була мобілізована: тільки на одному з українських заводів групи з 830 осіб колективу у військо призвали 180. «Це неминуче – йде війна. Але є таке поняття, як бронь на фахівців, коли не можна призвати до війська головного технолога чи головного конструктора. Ще кілька місяців тому так і було, сьогодні це не працює. А без фахівців ризики зупинення високотехнологічного виробництва у довгостроковій перспективі близькі до 100%», – додав Штутман.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom