МВФ та Україна досягли попередньої угоди про другий транш на $900 млн

Share

Україна та Міжнародний валютний фонд уклали угоду на рівні персоналу щодо перегляду 4-річної програми співпраці, повідомив 30 травня прем’єр-міністр Денис Шмигаль

«Це є результатом переговорів, які відбувалися останній тиждень у Відні. Представники фонду високо оцінили результати роботи України щодо виконання низки заходів та дотримання показників ефективності, а також відзначили стійкість української економіки й перспективи відновлення у 2023 році», – зазначив він.

За словами Шмигаля, після затвердження угоди Радою виконавчих директорів МВФ, що очікується найближчим часом, відкривається шлях до отримання Україною наступного траншу обсягом близько $900 млн.

«Нагадаю, що довгострокова програма співпраці з фондом розрахована на 4 роки та має обсяг $15,6 млрд. Вона — частина ширшого пакета міжнародної підтримки в $115 млрд», – додав прем’єр.

У МВФ своєю чергою зазначили, що економіка України демонструє чудову стійкість, а останні економічні події вказують на її поступове відновлення у 2023 році, передає Інтерфакс-Україна.

Це дозволило покращити макропрогноз: тепер фонд очікує на зростання ВВП України цього року в межах 1-3%, тоді як наприкінці березня цей діапазон був від «мінус» 3% до «плюс» 1%.

Як позитиви виділяється швидке відновлення енергетичної системи після ударів, стабілізація валютного ринку та вражаюче зниження інфляції.

Водночас, перспективи залишаються вкрай невизначеними, оскільки зберігається виключно висока невизначеність, пов'язана з війною.

«Загалом макроекономічна та фінансова стабільність зберігається завдяки виваженій політиці, а також постійній та своєчасній зовнішній підтримці. Проте серйозні проблеми зберігаються: бюджетний дефіцит залишається дуже високим, що тягне за собою постійну потребу у великих фінансових коштах, що покриваються за рахунок зовнішніх грантів та кредитів на дуже пільгових умовах», – сказано в повідомленні фонду.

За словами глави місії Гевіна Грея, виконання основних функцій держави в умовах чинних фінансових обмежень, як і раніше, вимагатиме від влади пошуку складних політичних компромісів. Вирішальне значення матиме скасування введених на початку війни пільг для мобілізації доходів, якщо це доречно, та уникнення нових заходів, які можуть підірвати податкові надходження.

«Основними цілями програми влади, яку підтримує EFF, залишаються підтримка економічної та фінансової стабільності в умовах виключно високої невизначеності, відновлення прийнятного рівня боргу та підтримка відновлення України на шляху до вступу до Європейського Союзу», – підкреслив Грей.

Він додав, що відповідно до цих цілей влада України окрім скасування податкових пільг розробляє стратегію для переходу до більш гнучкого обмінного курсу та послаблення валютного контролю, готує глибшу оцінку стану банківського сектору та продовжує реформи щодо зміцнення системи управління та боротьби з корупцією.

Грей заявив, що послідовне здійснення структурних реформ у рамках програми, у тому числі в галузі управління, боротьби з корупцією та управління державними інвестиціями, зміцнить інститути та закладе основу для сильного та сталого зростання. Ці реформи, зокрема, покращать умови, що сприятимуть зусиллям щодо відновлення та реконструкції, які нині ініціює Україна, і, таким чином, допоможуть залучити такі необхідні інвестиції приватного сектору та полегшити вступ до ЄС.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom