В ЄК повідомили деталі нового пакета санкцій проти Росії

Share

Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн розповіла, що Європейський Союз уже скоротив імпорт з Росії майже на дві третини

Раніше президентка Європейської Комісії наголосила, що ЄС продовжує робити усе, що в його силах, щоб розвалювати військову машину Володимира Путіна та прибутки РФ, передає «УНІАН».

«Цей пакет зосереджений на тому, щоб боротися з обходом санкцій… Зокрема, ми удосконалюємо вже чинні інструменти та додаємо більше продуктів та товарів до заборонених, включно із деталями до літаків, які по дорозі до третіх країн через Росію раптом опиняються в руках Кремля», – сказала вона.

Крім того, фон дер Ляєн наголосила, що наразі фіксується зростання потоків торгівлі між РФ та деякими третіми країнами.

«Тому ми запропонували новий інструмент по боротьбі з обходом санкцій: якщо ми бачимо, що товар з ЄС направляється у треті країни, а потім з’являється в РФ, то ми можемо запропонувати країнам-членам накласти санкції на експорт цих товарів з ЄС», – додала голова ЄК.

Вона уточнила, що цей інструмент використовуватимуть «дуже обережно» та після ретельного аналізу ризиків та схвалення членами ЄС.

Водночас, на запитання щодо того, чи будуть у наступному санкційному пакеті заборони щодо «Росатома», фон дер Ляєн зазначила, що наразі триває активна робота серед країн-членів для переходу «на незалежність у цьому плані».

«Це складна робота… Але деякі країни-члени вже досягають прогресу і ми мусимо продовжувати їх підштовхувати у цьому напрямку», – сказала вона.

Також фон дер Ляєн розповіла, що сьогодні вони із президентом України Володимиром Зеленським зокрема обговорили військову допомогу Україні від ЄС.

«Першим пріоритетом є допомога Україні у забезпеченні її боєприпасами, які їй потрібні. Ми працюємо тут у кількох напрямках: негайна передача боєприпасів із запасів країн-членів ЄС…, закупівля боєприпасів калібру 155 та 152 мм з країн-членів ЄС, а також посилення виробництва та прискорення поставки боєприпасів», – сказала вона.

Також президентка ЄК додала, що в цьому році ЄС планує надати Україні фінансову допомогу у 18 млрд євро, з яких уже виділено 6 млрд євро.

Водночас, за словами Зеленського, вони з фон дер Ляєн також обговорили  членство України в ЄС та експорт зерна з України.

«Вже давно настав час для того, щоб прибрати штучну політичну невизначеність у відносинах між Україною та ЄС. Настав час для позитивного рішення щодо відкриття переговорів про членство України в ЄС», – наголосив він.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom