Китай та ЄС стали основними імпортерами фарбованої сталі в Україну

Share

За підсумками І кварталу 2023 року в Україну було імпортовано більше 45 тис.т сталі з полімерним покриттям, що на 81,3% більше за показник  І кварталу 2022 року. Такі дані наводить Metipol у квартальному звіті стосовно імпорту оцинкованої та фарбованої сталі.

Левову частку ринку займає продукція китайського (48%) та європейського походження (48,2%). Доля імпорту з Туреччини та Південної Кореї складає менше 4% ринку, проти 15% у попередньому році. «Причина полягає у високій вартості, що відповідає європейскій, та дорога логістика. Так, турецький метал завозять здебільшого автотранспортом за 120-180 $/т. Завдяки достатньо високому спреду між турецькою оцинковкою та фарбованим металом (200-250 $/т), Хеві Метал (один із заводів Metipol – ред.) зміг забрати на себе вагому долю цього сегменту», – пояснила компанія.

Імпорт фарбованої сталі 2023

У звіті відзначається суттєве зростання імпорту у березні порівняно з попередніми місяцями. Зокрема, тоді до України завезли 20 тис. т фарбованого металу, що співставно із довоєнними показниками, водночас явно не відповідає поточним обсягам внутрішнього споживання.  

Metipol звернув увагу на два аспекти, що пояснюють цю ситуацію. По-перше, мова про низьку ціну контрактації та очікуване зростання цін. По-друге, відбулося повернення гравців, що минулого року призупинили діяльність, але активізувались зараз, реагуючи на зниження ризиків ведення бізнесу. Додатковим заохоченням для імпорту саме китайської продукції слугують вкрай низькі ставки на логістику – не більше 100 $/т відносно 400 $/т минулого року, додали в Metipol.

Ціни на сталь з полімерним покриттям у січні-березні 2023 року варіювались від $957/т до $1479/т. При цьому, китайська продукція була найдешевшою через низький вміст цинку (30-80), а європейська – найдорожчою (вміст цинку 225-275).

У 1 кварталі 2023 року Україна також збільшила імпорт оцинкованої сталі у два рази порівняно з аналогічним періодом 2022 року – до 48,1 тис. т. Найбільшим постачальником оцинкованої сталі в була Туреччина – 16,9 тис. т продукції. На країни Євросоюзу припадає 6,4 тис. т оцинковки.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom