Україна витрачає на переробну промисловість лише 13% коштів, що йдуть на стимулювання економічного розвитку – нардеп

Share

На стимулювання розвитку економіки в Україні в середньому витрачають близько 20 млрд. грн. на рік, повідомив заступник керівника парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський за підсумками засідання комітету, під час якого обговорювали наявні інструменти стимулювання економічного розвитку.

«Це близько 0,3% ВВП. Для порівняння, у Євросоюзі на стимулювання розвитку економіки витрачається близько 3% ВВП. Втім і ці відносно невеликі кошти в Україні витрачаються з дуже дивними пріоритетами», – зазначив він.

Близько половини коштів державної підтримки йде на аграрний сектор – в середньому 10 млрд на рік. Ще 37% на торгівлю та послуги – 7 млрд. грн. І лише 13%, або 2,5 млрд. грн. отримує переробна промисловість.

Кисилевський зауважив, що більшість коштів, які доходять до промисловості, призначена мікро- і малому бізнесу. Зокрема, йдеться про гранти до 8 млн. грн., програму «єРобота» і невелику частину кредитних коштів по програмі 5-7-9 (“в одні руки” – до 60 млн. грн.). Близько 14% коштів по останній програмі йдуть на переробну промисловість, а решта направляються на аграрну сферу і торгівлю. «Тобто абсолютна більшість промислових підприємств не мають доступу до відповідних програм», – вважає нардеп.

На його думку, така пропорція державного стимулювання економіки навряд чи є результатом продуманої стратегії. Скоріше так склалося ситуативно. І це призвело до того, що частка переробної промисловості у ВВП України скоротилася з 18,4% до 10,3% протягом 2007–2021 років. Однак він вважає, що державі час змінити пріоритети.

Для цього Кисилевський пропонує уряду повернути керованість пропорціями державного стимулювання економіки. Він також закликає здійснити модернізацію існуючих інструментів економічного розвитку в частині переробної промисловості: наповнити державними коштами програми по індустріальним паркам чи дозволити муніципалітетам фінансувати інфраструктуру індустріальних парків, збільшити уставний капітал Експортно-кредитного агентства, збільшити до 1 млрд грн ліміти для промисловості у рамках програми «5-7-9» – так, як це мають підприємства торгівлі, збільшити обсяги фонду грантових програм, збільшити розмір гранту, в т.ч. розглянувши співфінансування з муніципалітетами. Також ідеться про необхідність запровадити нові інструменти економічного розвитку для забезпечення промислових підприємств довгими дешевими грошима, зокрема через створення банку розвитку.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom