Суд у Франції відмовив у екстрадиції Жеваго в Україну

Share

Сьогодні суд у місті Шамбері (Франція) оголосив своє рішення щодо запиту української сторони про екстрадицію Костянтина Жеваго. Як повідомила прес-служба бізнесмена, суд відхилив запит після ретельного розгляду всіх матеріалів справи, з урахуванням усіх доказів та аргументів, які надала сторона захисту.

Раніше повідомлялося, що екстрадиційний запит про видачу Жеваго був поданий українською стороною, зокрема Офісом генерального прокурора та Державним бюро розслідувань (ДБР), в рамках розслідування кримінального провадження про розтрату коштів банку «Фінанси та кредит».

«Це справедливе рішення французького суду підтверджує відсутність достатніх підстав для екстрадиції та доводить необгрунтованість висунутих звинувачень. Сподіваюся, що ДБР і Генпрокуратура нарешті вислухають мої аргументи та будуть дотримуватися закону у подальшому розгляді цієї справи», – цитує Жеваго його прес-служба. 

Акціонера банку "Фінанси та кредит" затримали в Куршевелі 28 грудня за запитом ДБР. За інформацією бюро, у межах розслідування кримінального провадження Жеваго повідомили про підозру у скоєнні кримінальних правопорушень за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України, також підозри повідомлені низці топменеджерів банку. "Вони організували механізм розтрати $113 млн фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку", – зазначали в ДБР.

Через арешт Жеваго вийшов зі складу Ради директорів Групи Ferrexpo, у якій йому також належить частка акцій. У березні Господарський суд Києва ухвалив рішення про арешт активів Жеваго у Ferrexpo на 46 млрд грн за заявою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Рішення було прийняте для забезпечення позову про відшкодування збитків банку «Фінанси та кредит» та його кредиторів.