ЄС витратить додаткові €500 млн на виробництво боєприпасів для України

Share

Європейський Союз планує витратити від €300 до €500 млн на підтримку виробників боєприпасів із бюджету блоку, пише Forbes із посиланням на єврокомісара Тьєррі Бретона. Ці кошти надійдуть на додачу до €2 млрд, погоджених раніше, оскільки ЄС має намір надати Україні 1 млн артилерійських боєприпасів упродовж року.

Кошти, зазначені Бретоном, стануть частиною третього напряму ширшої стратегії щодо збільшення виробничих потужностей у ЄС. Програма також включає спільні закупівлі боєприпасів та відшкодування через Європейський фонд миру (EPF) того, що держави-члени відправляють зі своїх запасів як сучасних, так і радянських боєприпасів в Україну.

Бретон, уповноважений з питань внутрішнього ринку, визнав можливе вузьке місце у виробництві пороху. «У нас є це на нашому радарі, ми вже почали працювати над цим», – сказав Бретон, додавши, що деякі країни вже є кандидатами на створення нових потужностей.

Держави-члени були проінформовані про те, що однією з ключових проблем при виробництві боєприпасів є постачання пороху, оскільки зараз його постачає кілька країн. ЄС прагне збільшити виробництво як на існуючих, так і нових підприємствах.

Бретон сказав, що, на його думку, ЄС може поставити Україні 1 млн снарядів упродовж наступних 12 місяців.

«Це складне завдання, але, використовуючи існуючі запаси, які є у держав-членів, що можна було б вивільнити негайно, та зі збільшенням виробничих потужностей, так, я впевнений, що ми зможемо досягти цієї амбітної мети для України», – наголосив він.