Транспортний безвіз безперешкодно діятиме до липня 2024 року – Деркач

Share

Угода про лібералізацію перевезень між Україною та Євросоюзом (або "транспортний безвіз") діятиме щонайменше до липня 2024 року.

Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач за результатами переговорів з директоратом Єврокомісії з питань мобільності (DG MOVE). 

За його словами, основною темою перемовин була взаємодія щодо погроз польських перевізників перекрити кордон між Україною та Польщею та налаштування стабільної роботи пунктів пропуску. 

"Маємо запевнення від європейських колег, що жодні вимоги перевізників не змінять дію угоди про лібералізацію перевезень між Україною та ЄС.  Транспортний безвіз діятиме так як і має – до липня 2024 року щонайменше", – зазначив Деркач.

Крім цього, заступник міністра підкреслив, що на зустрічі він також представив позицію щодо вимог польських перевізників, та наголосив, що забезпечити повноцінну роботу кордону – це те питання, в якому Україна розраховує на підтримку ЄС.

"Визначили конкретні кроки, як DG MOVE може посприяти вирішенню ситуації", – зауважив Деркач.

Він додав, що Україна не обирала варіант забезпечувати всю логістику суходолом. Такі умови виникли через російське вторгнення та морську блокаду. 

"І в цих умовах ми маємо забезпечити нормальне функціонування «Шляхів солідарності» та підтримку нашої економіки. Без будь-яких блокувань кордонів", – резюмував Деркач. 

Як повідомлялося раніше, одночасно із запланованим страйком поблизу пункту пропуску «Рава-Руська – Хребенне», польські перевізники планують також провести ще один страйк поблизу пункту пропуску «Ягодин – Дорохуськ».