МАГАТЕ поки не домовилося про зону безпеки навколо ЗАЕС, – «Енергоатом»

Share

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) не наблизилося до досягнення угоди щодо створення зони безпеки навколо окупованої Запорізької АЕС

Про це заявив президент «Енергоатому» Петро Котін в етері національного телемарафону, передає «УНІАН».

За словами Котіна, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі продовжує вести відповідні переговори окремо з українською та російською сторонами.

«У нього сьогодні ще раунд переговорів. Наскільки відомо, він поки не досяг у переговорах цієї зони безпеки. На жаль, не дуже багато механізмів у нього для цього, якщо одна зі сторін відмовляється це робити», – сказав Котін.

Глава «Енергоатому» також вважає, що росіяни поки технічно не зможуть приєднати Запорізьку АЕС до Криму, оскільки станція дуже потужна і має бути забезпечена потужними лініями електропередачі, проте на півдні вони «слабкі».

«Говорити про те, що вони змогли б переключити станцію на слабкі лінії, які залишилися на півдні України, це технічно неможливо. Вони можуть відновити пропускну здатність цих ліній в обмеженій потужності, кілька мегаватів. Але, звичайно, сенсу в цьому немає», – пояснив Котін.

Довідка. З березня 2022 року ЗАЕС була окупована військовими Росії. У вересні на станцію прибули експерти місії МАГАТЕ. Її генеральний директор Рафаель Гроссі запропонував Раді Безпеки ООН створити там зону безпеки і захисту.

У жовтні президент РФ Володимир Путін видав «указ» про фактично крадіжку Росією Запорізької АЕС.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom