Масована атака РФ на енергетику України: запроваджено аварійні відключення в 7 областях

Share

Росія вранці 22 березня влаштувала наймасштабнішу атаку на українську енергетику за останній час. Внаслідок цієї атаки, за даними НЕК «Укренерго» пошкоджені десятки об’єктів енергосистеми: теплові та гідроелектростанції, магістральні мережі компанії та мережі обленерго.

Як зазначається, споживання електроенергії вимушено обмежено в у 7 областях України, найважча ситуація склалася в Харківській, Одеській, Кіровоградській, Дніпропетровській.

«Енергосистема зберегла цілісність. Диспетчерський центр «Укренерго» працює над стабілізацією її роботи. Ремонтні бригади «Укренерго» та обленерго розпочали аварійно-відновлювальні роботи одразу після закінчення повітряної тривоги», – зокрема, йдеться у повідомленні.

Через атаку агресора виведена з роботи високовольтна лінія 750 кВ, яка була основною лінією живлення ЗАЕС. Наразі енергоживлення атомної електростанції відбувається лише за резервною лінією 330 кВ, що була відновлена ремонтниками «Укренерго» 14 березня.

Для підтримки безпечної роботи енергосистеми залучена аварійна допомога з Румунії, Словаччини, Польщі. Зазначається, що аварійно-відновлювальні роботи триватимуть 24/7 до повного відновлення живлення споживачів.

Як повідомив голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, росіяни цілили в різні об’єкти енергосистеми – генерацію, високовольтні підстанції, підстанції операторів розподілу.

«Також є обмеження енергопостачання в різних регіонах України, переважно на лівому березі Дніпра. Підкреслюю, це контрольовані обмеження, щоб система працювала цілісно. Найбільше питань щодо статусу пошкоджень ДніпроГЕС: наразі немає жодних ризиків прориву дамби», – відзначив голова НЕК «Укренерго».

Своєю чергою, гендиректор «Укргідроенерго» Іван Сирота повідомив, що наразі є пошкодження обох станцій (ГЕС-1 і ГЕС-2) та греблі, обидві наразі не працюють. Наразі станція здійснює усі заходи, аби підняти затвори і здійснити пропуск води нижче по течії Дніпра. Остаточну оцінку шкоди компанія зможе дати за деякий час, наслідки буде прораховано протягом дня.

В ДТЕК повідомили, що РФ обстріляла теплоелектростанції, якими управляє компанія, серйозно пошкоджено обладнання. Зазначається, що після закінчення обстрілів працівники підприємств оперативно розпочали усунення наслідків та відновлення роботи обладнання.

Зауважимо, що за даними Генштабу, росіяни випустили по Україні 90 ракет різних типів, 60 дронів.