МАГАТЕ відправить до України місію з оцінки наслідків підриву Каховської ГЕС

Share

Міжнародне агентство з атомної енергії відправить в Україну групу експертів для оцінки наслідків підриву Каховської ГЕС та підготовки пропозицій щодо конкретних напрямів допомоги для їх подолання

Про це повідомляє Офіс президента за результатами зустрічі президента Володимира Зеленського та генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

Зеленський наголосив, що внаслідок цілеспрямованого підриву Росією дамби Каховської ГЕС, що є найбільшим злочином екоциду сучасності, значно зросли ризики для безпеки Запорізької атомної електростанції.

Зеленський позитивно відзначив присутність інспекторів агентства на ЗАЕС, незаконно окупованій Росією, та привітав намір Гроссі особисто відвідати станцію для того, щоб оцінити ситуацію на місці.

Глава держави укотре наголосив, що єдиним способом запобігти ядерному інциденту на Запорізькій АЕС є її повна демілітаризація, деокупація та відновлення Україною контролю над станцією.

Під час зустрічі обговорили конкретні кроки, які необхідно здійснити для мінімізації ризиків і недопущення інцидентів на ЗАЕС, а також шляхи взаємодії з МАГАТЕ для цього.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom