Україна та США обговорюють посилення «зернової ініціативи»

Share

Представники України та США обговорили включення до так званої «зернової ініціативи» портів Миколаєва, прискорення інспектування суден в Босфорі та пролонгацію домовленостей щонайменше на 1 рік

Відповідні питання обговорили під час візиту міністра інфраструктури Олександра Кубракова, посла США Бріджит Брінк та спеціального уповноваженого з санкційної політики США Джеймса О’Браєна до портів «Одеса» та «Південний», передає Міністерство інфраструктури України.

«Штучне затягування призводить до збитків з боку фермерів та судновласників, у підсумку втрачають найуразливіші верстви населення та країни на межі голоду. Один день простою обходиться щонайменше у $30 тис. Зараз судна очікують на інспекцію – від 2 до 5 тижнів. Стратегічно ми маємо досягти не лише пришвидшення інспекцій на Босфорі, а й долучення до Ініціативи портів Миколаєва та пролонгації угоди щонайменше на рік», – сказав Кубраков.

За словами міністра, Україна вже офіційно звернулась до ООН та Туреччини з пропозицією приєднання порту Миколаєва до «зернової ініціативи» та очікує відповіді від гарантів домовленостей.

З 1 серпня з портів Великої Одеси експортовано понад 12 млн тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom