Мінагрополітики прогнозує початок продовольчої кризи в середині липня

Share

У середині липня світ почне гостро відчувати продовольчу кризу, до якої призвела повномасштабна війна РФ проти України

Про це заявив міністр аграрної політики України Микола Сольський в інтерв'ю «Голосу Америки».

«Я вважаю, що основні світові організації, які повинні вирішувати та передбачати такі кризи, не до кінця розуміють об’єми нинішніх проблем. І ми це відкрито говорили, наприклад, голові ФАО (FAO – продовольча та сільськогосподарська організація ООН). Аналізуючи попит і пропозицію зерна у світі, усі бачать скільки зараз не вистачає і роблять висновки з поточних проблем. Але тут потрібно дивитись ширше. Коли ми говоримо ,наприклад, про озиму пшеницю, то у нас цього літа вирішується питання трьох урожаїв: по-перше ми не можемо вивести перший урожай. Те, що минулого року зібрали. По-друге, ми не зможемо зібрати і вивести поточний урожай, який потрібно буде збирати через місяць-два. Тому що половина цього посіву знаходиться на окупованих територіях і на територіях активних бойових дій – це Запорізька, Херсонська області», – розповів Сольський.

Він також додав, що Україна не зможе засіяти в тому об’ємі, в якому хотіла на наступний рік.

«Це відчують усі ринки. Я думаю, що світ почне гостро це відчувати десь в середині липня. Багато країн зрозуміють, що, незважаючи на те, наскільки далеко вони ,знаходяться від нас, від лінії фронту з Росією, вони все одно платять за цю війну», – зазначив Сольський.

Він розповів, що зараз не вивезено ще 5 млн тонн пшениці, які планували вивезти.

«Точно планували вивезти, як мінімум, 10-15 млн тонн пшениці цього урожаю. Світ почне гостро це відчувати десь в середині липня. Тому що багато країн Північної Африки, арабських країн, країн Південно-східної Азії – вони досі споживають те, що закупили раніше, ті резерви, які сформовані. У них іще є гроші щось дотувати, щось здешевити. Але вони усі чекають нового врожаю. Як і в будь-якій ситуації, кожен надіється на краще. Мовляв, якось саме вирішиться. Але ж ми розуміємо, що саме не вирішиться», – зазначив міністр.

«Рівно через два місяці, вони приїдуть до країн чорноморського басейну, в першу чергу до нас, і побачать що зерна немає і альтернативи у світі особливої не буде. Тому що це як з нафтою – неможливо різко, за місяць, наростити об'єм», – підкреслив він.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom