В Україні стрімко зросли ціни на продукти, ліки та пальне, – НБУ

Share

У березні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 13,7% з 10,7% у лютому

У місячному вимірі ціни зросли на 4,5%, повідомляє Національний банк із посиланням на дані Державної служби статистики України.

«Зростання інфляції зумовлювалося порушенням ланцюгів постачання, нерівномірним попитом, збільшенням витрат бізнесу та фізичним знищенням активів підприємств через повномасштабний напад Росії на Україну. Крім того, прискорення інфляції може пояснюватися ймовірним значним зростанням цін у частково захоплених областях через блокування російськими загарбниками постачання товарів. Передусім стрімко зросли ціни на продукти харчування, фармацевтичні товари та пальне», – сказано в повідомленні.

Базова інфляція зросла до 10,5% р/р із 8,2% р/р у лютому. Зростання цін на сирі продукти харчування відчутно прискорилося (до 20,7% р/р). Незначно збільшилися темпи зростання адміністративно регульованих цін (до 12,7% р/р).

Надалі швидшими темпами дорожчало пальне (на 30% р/р).

«Це насамперед пояснюється стрімким подорожчанням нафти у світі, руйнуванням об’єктів паливної інфраструктури російськими загарбниками та проблемами з постачанням пального. Водночас зниження податку на додану вартість та скасування акцизу на пальне у другій половині березня стримувало зростання цін», – сказано в повідомленні.

Після визволення територій України від російських загарбників та відновлення функціонування каналів монетарної трансмісії Національний банк повернеться до традиційного режиму інфляційного таргетування та застосовуватиме облікову ставку й інші монетарні інструменти для утримання під контролем інфляційних очікувань та повернення інфляції до цілі 5%, зазначили в НБУ.