Експорт металобрухту: БЕБ виявили схему ухилення від сплати 65 млн грн мита

Share

Аналітики бюро економічної безпеки (БЕБ) виявили схему ухилення від сплати 65 млн грн мита.

Про це повідомила пресслужба бюро.

Встановлено три підприємства, які, шляхом маніпулювання з номенклатурою товарів, здійснили експортні операції без сплати митних платежів. 
 
“З початку 2022 року з митної території України експортовано понад 220 тис. тонн металобрухту вартістю 2,3 млрд грн. Водночас ризик пов'язаний з експортом металобрухту під виглядом товарів «прикриття» може сягати сотень мільйонів гривень”, – йдеться в повідомленні. 

В БЕБ пояснили, що оскільки металобрухт є стратегічною сировиною для металургійної галузі держави, з метою забезпечення вітчизняних підприємств достатнім обсягом сировини, законодавством встановлена ставка вивізного мита на відходи та брухт чорних металів у розмірі 180 євро за 1 тону.

“Однак ряд компаній під час експорту металобрухту у митних деклараціях використовує коди та опис товарів «прикриття». Така маніпуляція дозволяє їм експортувати товар без сплати вивізного мита”, – зауважили в пресслужбі. 

В бюро додали, що серед найпоширеніших схем – декларування митним органам металобрухту під виглядом металопродукції б/в або первинних форм металу.