В Україні зводять захист від дронів та ракет на 22 підстанціях – Мінвідновлення

Share

Агентство відновлення працює над зведенням захисту від дронів та ракет на 22 підстанціях.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

“Агентство відновлення працює над зведенням захисту від дронів та ракет на 22 підстанціях. На більшості – вже зведені укриття від дронів і завдяки цьому кілька прифронтових регіонів і досі з електрикою, навіть попри щоденні удари”, – підкреслив Кубраков.

Він зауважив, що всього ж в Україні 90 магістральних підстанцій, які займають площу від 10 до 45 га, а також десятки тисяч менших підстанцій.

“У світі немає готових рішень для захисту обʼєктів енергетики, окрім засобів ППО. Ті проєкти будівництва, які ми втілюємо зараз, – розробляли разом з українськими, американськими, британськими, японськими та німецькими військовими та енергетиками з нуля. Перед початком будівництвом – погоджували з ГШ ЗСУ, ДСНС та НЕК «Укренерго», – зазначив міністр.

За його словами, зведення споруд ІІІ типу – від ракет – потребує додаткового фінансування. Наразі урядова команда шукає і залучає міжнародну технічну допомогу – гранти та доступні кредити – для відновлення генерації та транспортування електрики.

Паралельно опрацьовуються питання альтернативних джерел – газотурбінних електростанцій та когенераційних установок.

“Розуміємо кількість, потребу, майданчики для розміщення, прогнозовану потужність і вартість”, – наголосив Кубраков.