Данія виділить €420 млн на відновлення енергетики та відбудову України

Share

Україна та Данія уклали меморандум про взаєморозуміння щодо довгострокової співпраці та відбудови України.

Меморандум з українського боку підписала перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко, з данського – міністр підприємництва Данії Мортен Бедскоу.

Згідно з досягнутими домовленостями уряд Данії спрямує нове фінансування до EIFO, сприяючи новим інвестиційним можливостям у розмірі щонайменше 300 мільйонів данських крон (приблизно 40 млн євро). Таким чином загальний пакет фонду сягне 1,3 млрд данських крон, або 170 мільйонів євро.

Крім того, сторони сприятимуть діалогу між данськими фондами та відповідними українськими партнерами для підтримки подальшої співпраці щодо відбудови України.

Окрема увага приділятиметься зеленій трансформації економіки та впровадженню інноваційних рішень у сфері критичної інфраструктури, де Данія має провідні позиції на світовому ринку.

Зокрема, для підтримки критичної інфраструктури, що використовує відновлювальну енергетику, данський уряд виділить додаткове фінансування до українського механізму EIFO на суму 2,85 мільярда данських крон (приблизно 380 мільйонів євро).

Україна і Данія також посилять співробітництво у сфері суднобудування, розвитку та реконструкції морської портової інфраструктури.

Уряди обох країн також опрацьовуватимуть можливості для подальшого співробітництва між данськими компаніями та Україною у сфері суднобудування, пов’язані з військово-морським потенціалом. Це може включати участь України в розвитку данських розробок патрульних кораблів з можливістю укладення майбутньої угоди про закупівлю.

В меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом у сфері критичної інфраструктури та морської промисловості, а також у ширшому плані – у сфері бізнесу, промисловості та підприємництва.