В Мінагрополітики підтримали ідею будівництва широкої колії до Гданська

Share

Будівництво широкої колії від кордону з Україною до портів у польському Гданську та литовській Клайпеді полегшить доставляння українського зерна і дасть змогу Польщі заробляти на його транзиті.

Про це в інтервʼю для польського видання Puls Biznesu зазначив міністр агрополітики Микола Сольський, передає LIGA.net.

За словами міністра, якщо буде збудовано широку колію від кордону з Україною до Гданська, українські компанії гарантуватимуть відповідні масштаби перевезень цим маршрутом протягом 10 років у майбутньому.

“Скажу більше: Польща зможе будувати на своєму узбережжі заводи з перероблення українського зерна та експортувати готову продукцію, на чому, звичайно, зароблятиме ще більше”, – відзначив Сольський.

В Україні вагонів для перевезення зерна в рази більше, ніж у всій Європі, наголосив міністр. Тому замість того, щоб інвестувати у вагони на вузьку колію європейського стандарту, доцільніше збудувати колію 1520 мм від українського кордону до польського узбережжя.

В Україні є інвестори, готові профінансувати такий інфраструктурний проєкт, підкреслив Сольський.

“Питання, яке має бути вирішене, – це ухвалення польським парламентом спрощеної процедури такого інвестування. Такий спрощений порядок вже прийнятий у Польщі, наприклад, у випадку будівництва нафтопорту чи газового термінала. Я знаю, що ця пропозиція була проаналізована. Однак, ймовірно, краще запитати в джерела”, – додав український міністр.