УЗ цьогоріч планує витратити на придбання рейок понад 4 млрд грн

Share

У 2024 році на закупівлі матеріалів для потреб колійного господарства АТ «Укрзалізниця» передбачено спрямувати понад 7,1 млрд грн. Левову частку коштів витратять на придбання рейок – 4,2 млрд грн.

Про це повідомив директор з інфраструктури товариства Юзеф Тулей, передає Rail.insider.

За словами посадовця, цьогоріч на придбання матеріалів для потреб колійного господарства витратять понад 7,1 млрд грн. Передусім йдеться про матеріали верхньої будови колії. На закупівлі передбачено спрямувати 6,6 млрд грн. Основна позиція, що планується до закупівлі та вже тривають процедури – це рейка залізнична. Передбачено придбати приблизно 70 тис. т продукції. На закупівлі витратять 4,2 млрд грн.

«З початку війни виробництво рейок і накладок в Україні було знищено. Тож за два роки довелося залучати усіх європейських виробників. Останні тендерні процедури підкреслюють зацікавленість китайських виробників. Так, в останній процедурі, яка відбулася, участь брали 11 виробників», – зазначив Тулей.

Він уточнив, що щорічна потреба Укрзалізниці без серйозних проєктів становить від 70 до 100 тис. т колійної продукції.

Як додав очільник департаменту закупівель товариства Андрій Токар, рейка та накладка рейкова – це наразі критичні позиції для УЗ.

«Єдиний виробник в Україні наразі зруйнований, тому зараз ці позиції для нас критичні», – наголосив він.

Своєю чергою Тулей зауважив, що цьогоріч заплановано провести капітальний ремонт колії на загальну суму понад 5 млрд грн. Йдеться про оновлення приблизно 230 км на основних критичних напрямках для забезпечення перевезення вантажів і пасажирів.

Як UAprom.info повідомляв раніше, АТ “Укрзалізниця” цього року планує спрямувати на закупівлі понад 65 млрд грн.