Уряд затвердив документи щодо перехідного фінансування в рамках Ukraine Facility

Share

Кабмін затвердив текст Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та Євросоюзом щодо перехідного фінансування в рамках програми Ukraine Facility, а також відповідну кредитну угоду.

Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

Як зазначається, після підписання документів, яке заплановано на 11 березня, Україна зможе отримати 6 млрд євро для забезпечення поточних витрат державного бюджету до повноцінного запуску програми.

Відповідно до регламенту Ukraine Facility, в рамках перехідного фінансування Україна може отримати до 1,5 млрд євро щомісяця до моменту остаточного затвердження Плану для Ukraine Facility. При цьому перехідне фінансування починає діяти з 31 грудня 2023 року.

Відповідно підписання Меморандуму дозволить Україні вже у березні 2024 року залучити 4,5 млрд євро для підтримки макрофінансової стабільності. Наступні 1,5 млрд євро Україна зможе отримати у квітні 2024 року.

Підтримка в рамках перехідного фінансування здійснюватиметься за виконання Україною індикаторів, передбачених у Плані на початок 2024 року.

Так, Україна реалізує 5 індикаторів у сферах управління державними фінансами, боротьби з корупцією, розвитку бізнес-середовища тощо. Три з них вже були виконані, а саме:

  • Ухвалення Національної стратегії доходів на 2024-2030 рр.;
  • Ухвалення змін у законі “Про прокуратуру” та у законах про посилення самостійності Спеціальної антикорупційної прокуратури;
  • Додаткові заходи з запобігання та протидії незаконним доходам та фінансування тероризму.

Ще два кроки, необхідні для отримання перехідного фінансування, перебувають на етапі розробки, а саме:

  • Заходи щодо підтримки впровадження індустріальних парків як інструменту залучення інвестицій на деокуповані території;
  • Приведення у відповідність Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Як UAprom.info повідомляв раніше, у лютому 2024 року Європейський парламент та Рада Євросоюзу схвалили створення фонду допомоги для України й надання 50 млрд євро впродовж 2024-2027 років.