Україна у 2024 році отримає від ЄІБ €560 млн на реалізацію існуючих проєктів

Share

Україна та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва у державному та приватному секторах економіки України.

Підписантом від України виступив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, від ЄІБ – президент Надя Кальвіно, передає пресслужба Мінфіну.

Так, у меморандумі визначено пріоритетні напрями співпраці на найближчі 10 років:

  • Прискорена реалізація існуючих проєктів.

У 2024 році ЄІБ спрямує 500 млн євро кредитів та 60 млн євро грантів на реалізацію існуючих проєктів.

  • Нові проєкти у державному секторі на національному рівні.

Портфель нових національних інфраструктурних проєктів може, серед іншого, включати інвестиції в дорожній сектор; модернізацію залізничних ліній, залізничних вузлів та пунктів перетину кордону; енергетичний сектор тощо.

  • Нові проєкти у державному секторі на місцевому рівні.

Очікується, що сторони розроблять спільні проєкти у наступних сферах: забезпечення потреб у комунальних послугах, включаючи водопостачання та водовідведення, централізоване теплопостачання; енергоефективний ремонт пошкоджених війною громадських будівель і приватних будинків; відновлення, спрямоване на задоволення потреб у місцевій соціальній інфраструктурі.

  • Підтримка приватного сектору.

ЄІБ розглядає можливість збільшення гарантій для українського бізнесу, а також додаткових фінансових інструментів для розвитку приватного сектору в Україні. Банк також розгляне можливість запуску додаткового гарантійного механізму для підтримки прямих іноземних інвестицій в Україну.

  • Збільшення консультативної підтримки, включаючи розгортання JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions – Спільна допомога у підтримці проєктів у європейських регіонах) в Україні.

Програма ЄС JASPERS надаватиме підтримку уряду України у підготовці критично важливих інвестицій та стратегій, а також розбудові потенціалу у пріоритетних сферах економіки. Крім того, буде надана підтримка у впровадженні Дорожньої карти реформування управління публічними інвестиціями, а також методології відбору проєктів.