Україна та Словаччина домовились скасувати обмеження на українську агропродукцію 

Share

Україна домовилася зі Словаччиною опрацювати якнайшвидше скасування односторонніх обмежень на українську аграрну продукцію.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль за результатами українсько-словацьких переговорів.

“Домовилися до середини наступного року системно переглянути нашу договірну базу стосовно фінансово-технічного, економічного співробітництва та соціального захисту. А також опрацювати якнайшвидше скасування односторонніх обмежень на українську агропродукцію”, – повідомив Шмигаль.

Також українська сторона запросила представників словацького бізнесу й уряду на конференцію з відновлення у Берліні.

Крім того, урядовці обговорили питання енергетики.

«Сьогодні (11 квітня – ред.) росіяни завдали черговий комбінований ракетно-дроновий удар по енергетичній інфраструктурі. Ознайомив прем’єр-міністра з ситуацією», – зазначив очільник уряду України.

Він додав, що до кінця 2028 року планується завершити реконструкцію та модернізацію електричного інтерконектора «Мукачево – Вельке Капушани». Це збільшить можливості експорту та імпорту електроенергії.

При цьому Словаччина зможе використати український морський нафтовий термінал, а також українські газосховища. Сторони домовилися створити спільну робочу групу, яка допоможе диверсифікувати постачання ядерного пального на АЕС, це своєю чергою стане ще одним кроком до енергетичної незалежності Європи.

Ще одним блоком питань, яке порушувалось на міжурядових консультаціях, стала логістика. За словами Шмигаля, сторони досягнули домовленості про запуск до кінця цього року прямого пасажирського залізничного сполучення Київ-Кошице.

Україна готова активно розширювати пропускну здатність прикордонних пунктів пропуску.

«Запропонували Словаччині внести зміни до угод про статус низки пропускних пунктів на кордоні. Готуємося до перемовин із європейським фондом Connecting Europe Facility для залучення інвестицій в розвиток транскордонного залізничного маршруту Чоп – Чєрна-над-Тисою», підкреслив прем’єр-міністр України.