Україна та Польща обговорили питання співпраці щодо інфраструктурних напрямів

Share

Команда Мінвідновлення на чолі із віцепрем’єр-міністром з відновлення Олександром Кубраковим вже провела зустрічі із міністром інфраструктури Польщі Даріушом Клімчаком та міністром фондів і регіональної політики Катажиною Пелчинською-Наленч.

Про це повідомила пресслужба Мінвідновлення.

Так, сторони обговорили актуальні питання співпраці зокрема:

  • Продовження угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС;
  • Розбудову пунктів пропуску та підписання угоди про спільний контроль;
  • Розвиток залізничного сполучення, зокрема через механізми програми ЄС “Connecting Europe Facility”;
  • Запровадження в Україні системи NUTS та формування дієвої муніципальної статистики для цілей регіонального розвитку.

Кубраков наголосив, що наразі Україна та Польща погодили спільний текст угоди про спільний митний та прикордонний контроль. Польська сторона вже передала фіналізований текст до Єврокомісії для зворотнього зв’язку. Після погодження з боку Євросоюзу очікується підписання документа між країнами.

Як зазначається, угода дозволить стратегічно підійти до питання розвитку спільного кордону, зокрема будувати нові спільні пункти перетину кордону, та загалом пришвидшить контрольні процедури.

Окрім цього – угода стане першим такого роду документом, який Україна підпише з країною ЄС. Це дасть можливість ініціювати аналогічні угоди з іншими країнами-членами ЄС, що межують з Україною.

Також сторони обговорили питання підготовки до відкриття та повноцінної роботи пункту пропуску «Нижанковичі – Мальховіце». Наразі він працює на тимчасовій інфраструктурі, проте будівельні роботи вже майже завершені, у червні планується відкриття.

Українська сторона наголосила, що важливо, щоб це пункт пропуску міг пропускати вантажівки до 7,5 тонни та порожні масою понад 7,5 тонни.