США розпочали термінові переговори з країнами G7 щодо передачі заморожених російських активів Україні

Share

Адміністрація президента США Джо Байдена “тихо сигналізує” про підтримку конфіскації понад 300 млрд дол. активів російського центробанку, і розпочала термінові переговори з союзниками щодо використання цих коштів для допомоги Україні у той момент, коли фінансова підтримка зменшується. 

Про це повідомило NYT із посиланням на високопосадовців США та ЄС.

Як зазначає видання, переговори між міністрами фінансів, керівниками центральних банків, дипломатами та юристами активно ведуться останніми тижнями. При цьому адміністрація Байдена тисне на Велику Британію, Францію, Німеччину, Італію, Канаду та Японію, щоб вони підготували відповідну стратегію до 24 лютого, другої річниці вторгнення РФ в Україну. 

“У конгресі США зростає підтримка цієї ініціативи, що вселяє в адміністрацію Байдена оптимізм”, – підкреслили в NYT.

Президент Байден ще не підписав стратегію, і багато деталей залишаються предметом “гарячих дискусій”. Політики мають визначити, чи будуть гроші спрямовані безпосередньо в Україну чи використані на її користь іншим чином.

Також за даними видання, йдуть обговорення, чи можуть гроші використовуватися тільки на реконструкцію та підтримку економіки України, чи їх можна витратити безпосередньо на військові потреби.