У Києві відбулося дев’яте засідання координаційної платформи донорів для України

Share

10 квітня в Києві відбулося 9-те засідання Керівного комітету Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України, яка була створена для координації міжнародної допомоги та забезпечення нагальних потреб і довгострокового відновлення України, передає Урядовий портал.

Як зазначається, українська сторона разом з партнерами обговорила забезпечення макроекономічної стабільності та бюджетної підтримки у 2024-25 рр., забезпечення потреб критичної відбудови, швидкого відновлення та пріоритетів інвестування, впровадження реформ на шляху в ЄС, підтримку та залучення приватного сектору.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час відкриття засідання наголосив на трьох стратегічних завданнях – забезпечення прогнозованої бюджетної підтримки, створення міцного фундаменту економічної стійкості, що сприятиме зменшенню дефіциту бюджету, використання заморожених російських активів для потреб України.

Шмигаль підкреслив, що навіть в умовах війни Україна залишається відданою впровадженню реформ та нашому європейському курсу.

«Ми змінюємо нашу країну, бо це дає нам силу боротися, відновлюватися та перемагати. Ми маємо чітко визначені пріоритети та план реформ. Зокрема, мова йде про трансформації, передбачені в Матриці реформ та реформи в межах програми Ukraine Facility», – наголосив він.

Співголова Платформи від України міністр фінансів Сергій Марченко розповів про стан та потреби фінансування на 2024-25 рр. в умовах широкомасштабної війни.

«Міністерство фінансів проводить активну роботу над збільшенням доходів держбюджету. Заходи з підтримки бюджетної ліквідності в першому кварталі 2024 року дозволили збільшити внутрішні джерела на 5,4 млрд доларів США. Водночас у 2024 році зовнішнє фінансування сягає 10,2 млрд доларів США. Вдячний ЄС, Японії, Канаді, МВФ, Великій Британії, Норвегії за бюджетну підтримку, яка спрямовується на пріоритетні соціальні потреби країни», – зауважив Марченко.

Своєю чергою віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков у своєму виступі підкреслив терміновість відновлення енергетичного сектора як основи функціонування економіки в цілому.

«Після російських масованих повітряних атак першочергово енергетична інфраструктура потребує ремонту та відбудови. Особливо складна ситуація на Харківщині. Розраховуємо на підтримку партнерів у відновленні спроможностей генерації та продовженні будівництва пасивного захисту для підстанцій», – наголосив він.

Про підтримку і залучення приватного сектора розповіла перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко.

«Україна працює над залученням інвестицій, зокрема через інвестиційний інструмент Pillar II в рамках Ukraine Facility. Посиленням спроможності приватного сектору через Business Advisory Council та інші інструменти. Ми очікуємо додаткових практичних ініціатив та інструментів у рамках платформи з акцентом на вирішення нагальних потреб, таких як страхування політичних ризиків і доступ до фінансування для приватного сектору», – наголосила вона.

Наступне засідання Керівного комітету Платформи планується на полях Конференції відновлення, що пройде в червні цього року в Берліні.