Мінвідновлення презентувало міжнародним партнерам пріоритети на 2024 рік

Share

Мінвідновлення презентувало керівництву Міжвідомчої донорської координаційної платформи напрацювання у сфері відновлення та пріоритети на 2024 рік.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

За словами Кубракова, Україна наразі працює над впровадженням критично важливих проєктів відновлення, які підвищать економічну стійкість, стійкість інфраструктури, розширять експортний потенціал і покращать якість життя українців.

Серед ключових пріоритетів відновлення у 2024 році міністр відзначив:

  1. Будівництво та ремонт пошкодженого та зруйнованого житла, сімейних дитячих будинків, будинків соціальної допомоги тощо.
  2. Відновлення та розширення експортного потенціалу України через розвиток доріг, залізниці, річкові та морські шляхи.
  3. Децентралізація енергетичної системи, її захист, підвищення її стійкості й продуктивності.
  4. Забезпечення фінансових стимулів та доступу до фінансування для бізнес-сектору, наших фермерів, підприємців.
  5. Збільшення потенціалу з розмінування.
  6. Відновлення та модернізація медичних закладів, з фокусом на реабілітацію та підтримку ментального здоров’я.
  7. Забезпечення умов для безпечної та якісної освіти, повноцінного шкільного харчування, будівництво та ремонт укриттів тощо.
  8. Забезпечення обладнанням, ресурсами й засобами зв’язку для служб цивільного захисту та реагування на надзвичайні ситуації.

 “Це лише частина потреб відновлення у 2024 році. Кожен з напрямків також потребує впровадження відповідних реформ, в кожному з цих секторів, а також залучення фінансування”, – зауважив Кубраков.

Як повідомлялося раніше, сума прямих збитків, нанесених інфраструктурі України в ході війни, станом на січень 2024 року сягнула майже $155 млрд.