У 2023 році зменшилась вартість експортної логістики агропродукції – Мінагрополітики 

Share

Логістичні витрати на експорт зерна зменшилися порівняно з 2022 роком: до портів Одеси – на 33%; до порту Констанца через річкові порти Дунаю – на 40%; і до портів Гданськ/Гдиня – на 42%.

Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики.

“Зниження вартості експортної логістики частково пов’язане зі зменшенням попиту через роботу зернового коридору до липня 2023 року, що призвело до скорочення запасів, а також з покращенням роботи річкових портів на Дунаї та європейських коридорів солідарності”, – зауважили в міністерстві.

В Мінагрополітики підкреслили, що вартість логістики за напрямками коливалася залежно від роботи одеських морських портів, блокування кордонів фермерами з сусідніх країн, атак на портову інфраструктуру та інших факторів.

При цьому, як відзначили в пресслужбі, зменшення вартості логістики має дуже позитивний ефект, адже у 2022 році на логістику припадало близько 25% кінцевої ціни реалізації зерна. У 2023 році цей показник був уже на рівні 21%

У січні 2024 року морські порти Одеської області вперше за останні два роки випередили за рентабельністю експорту румунський порт Констанца та польський Гданськ.

“В цілому перший місяць цього року був більш вдалим для агросектору у порівнянні з 2023 роком: завдяки налагодженню експорту морем ціни на продукцію в українських портах з урахуванням логістики стали привабливішими, ніж в європейських. Тож аграрії можуть отримувати вищий рівень рентабельності, експортуючи через стабільно працюючі українські порти”, -йдеться у повідомленні відомства.

Як зазначили у Мінагрополітики, у поточному році очікується зростання рівня рентабельності для всіх видів зернових та олійних культур за умови, що безпека та експорт морським транспортом не ускладниться, а ситуація на західних кордонах стабілізується.