Робота морського коридору забезпечує перевезення 75% довоєнного товарообігу України

Share

Функціонування морського коридору забезпечує перевезення 75% довоєнного товарообігу України, зазначив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков під час Саміту експортерів у Києві 22 березня.

«Наразі ми по морських шляхах вийшли на 75% довоєнного товарообігу», – сказав він. Водночас повністю відновити обсяги перевезень, які Україна мала до 2022 року, буде важко, оскільки значна частина підприємств опинилась на окупованих територіях, зазнала руйнувань внаслідок російських обстрілів або ж працює на прифронтових територіях, що негативно впливає на виробничі показники, додав заступник міністра. 

За даними Васькова, із середини вересня 2023 року Україні вдалося забезпечити стабільну роботу морського коридору. За понад півроку новим маршруом у Чорному морі було перевезено близько 33 млн тонн вантажів, тоді як на обробку аналогічного обсягу продукції в умовах дії зернової угоди між Україною, Туреччиною та ООН знадобився рік, підкреслив Васьков.  

Наразі порти Великої Одеси разом з портами Дунаю забезпечують 90% зовнішнього товарообігу України. У лютому, який став рекордним по обсягах перевалки, у глибоководних портах України обробили 8 млн тонн вантажів, у портах  Дунаю – 1,9 млн тонн. Решта вантажів відправляється на експорт через західний кордон, переважно залізничним транспортом, який працює більш стабільно, а також через автомобільні пункти пропуску із країнами, де немає блокувань, зазначив заступник міністра.

«У березні очікуємо на аналогічну динаміку у відсотковому співвідношенні. Український коридор ще має резерви до збільшення обсягів», – резюмував Васьков.

робота морського коридору