У 2023 році Україна разом з партнерами започаткувала низку інфраструктурних проєктів – Мінвідновлення

Share

Заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури  з питань європейської інтеграції Анна Юрченко під час підсумкової зустрічі команди міністерства з головами дипмісій та громадськістю розповіла про основні досягнення у напрямку міжнародного співробітництва. 

Про це повідомила пресслужба Мінвідновлення. 

“Цього року міністерство отримало портфелі проєктів з багатьма іноземними стейкголдерами. З кожним з донорів було детально проаналізовано усі проєкти, актуалізовано їх доцільність під час війни, визначені відповідні пріоритети. Основні сфери – транспорт, житло ЖКГ, соціальний сектор”, – зазначила Юрченко. 

Що стосується транспорту, то, було започатковане грантове фінансування Connecting Europe Facility на суму €82 млн. Також Україна має програму розвитку залізничного сполучення RELINC на суму $50 млн, і вперше – спільні проєкти з Японським агенством міжнародного співробітництва (JICA) на суму майже $600 млн. 

Кількість інвестпроєктів у транспортній сфері на наступний рік складає 124, кількість об'єктів – понад 500, плани стосуються доріг, мостів, портів, комунального транспорту тощо. 

Інші фокуси міжнародної співпраці на на 2024 рік є такими: 

• підтримка експортної спроможності України;
• підписання угод з Банком розвитку Ради Європи для компенсацій за знищене житло;
• розширення наявних та започаткування нових проєктів у всіх сферах.